Recenze na Filmy, Anime, Hudbu, Knihy - Abiotic

Windows 10 Insider Preview 10162

Kutim

Vrtám se momentálně v Linuxu a MacOS X :)

Momentálně čtu hodně věcí :)

Poslouchám Wardruna, King Diamond

Koukám na Anime série z podzimní sezóny

Z hrané scény se rozhoupávám k Vikingům

Filmy starý padesátkový fláky snad i Univesal horory :p

Hraju W40K Dawn of War III

C

o

 

k

u

t

i

m

Windows 10

Jupí, redmondská schizofrenie pokračuje, aneb máte nabídku start…

Microsoft, jeden z velkých hegemonů se snaží dohonit unikající konkurenci, seč to lze. Jedním z jeho pilířů tohoto snažení má být operační systém Windows 10, za který mnoho uživatelů (ne)zaplatí, protože jej možná dostanou i zdarma. Skepse je na místě. Windows 10 sice uživatelé současných systémů Windows 7 a 8.1 obdrží zdarma, ale nevyjasněných háčků to má hned několik. Povýšit mohou zdarma rok od vydání systému, a pokud se nic nezmění, pak poslední možnost je 29. července 2016, kdy tato nabídka vyprší. Jenže druhý háček se skrývá v oem – zatím se situace má tak, že jakýkoliv W7/W8.1 os = oem W10. Máte krabici? Pak máte asi smůlu v případě, že se svojí krabicí přejdete na nové pc. Samotný MS v tom nemá dostatečně jasno a uvidíme, jak budou vypadat finální tabulky s upgrady :).

Windows 10

S Windows 10 (který všichni milují, protože PR) snad konečně dorazí i léty slibované univerzální aplikace, jež budou kompatibilní nejen s Vaším PC, ale i s tabletem či telefonem. Toť k jednotné platformě. A právě díky ní dochází k překopávání Windows, ještě více než uživatel snad chtěl. S velkou pompou se nám vrátilo tlačítko start…tedy continuum, univerzální cosi, co se tváří jako start, ale pokud máte zařízení 2v1 a vytáhnete jej z doku klávesnice, šup a máte (skoro) zpátky plnoobrazovkou nabídku start jak ve W8.1. Ono Start v desktopové variantě také není tím starým startem. Vývojáři nám tam protlačili metro – modern ui – windows apps nebo jak tomu dnes říkají, prostě dlaždice.

Windows 10

Což o to, člověk by asi přežil tuto podivnost, ale rozkopnutí nabídky odhlašování nahoru do startu a vypínání dolů do startu mne vyloženě vytočilo. Je to sice preview verze, ale tato nechutnost se tam drží poměrně dlouhý čas a vypadá, že přežije i do finálního RTM. Líbí se mi však, že se vývojáři vrátili ve startu k aeru, vypadá to hezky a v nejnovějším buildu 10162 se prodralo i do kdysi bílého centra notifikací a kalendáře. Podobnost s Mac OS čistě náhodná? :). Aero sice proniklo do Startu, ale naprosto vyklidilo pole ze záhlaví jednotlivých oken, která jsou nyní bílo-šedivá a je vtipné, že pokud pracujete s více okny, nevíte, jaké máte zrovna nakliklé – ve windows 8.1 bylo alespoň barevné zvýraznění záhlaví. Pokud projdou bílo-šedivá záhlaví, snad půjde použít mírný hack, který vám dovolí vrátit barevné zvýraznění oken - vypadá to sice taky jako pěst na oko, ale lepší než nic.

Windows 10

Windows 10

Co mě v určité formě potěšilo, byla tapeta v přihlašovací obrazovce. Psal jsem jim to neustále dokola, že jedna barva je na pytel. Doufám však, že místo toho jejich „uměleckého“ 3D loga v 2D systému půjde vyměnit za nějakou svou vylomeninu (i kdyby mělo jít pouze o zrcadlení pozadí jaké mám na ploše).

Windows 10

Nepotěšila mne však pokračující schizofrenie, která nyní prostupuje systémem až běda. Zdvojený přehrávač hudby/filmů, zdvojená nastavení všeho na co si vzpomenete a nejvýraznější - windows app Nastavení versus Ovládací panely. To bude sranda pomoc přes telefonní helpdesk. Živě si představuji: „… a v kterémže to nastavení sítě jste?“ :)

Windows 10

Microsoft mi také představil nový prohlížeč Edge a i nové varianty windows apps, co však nechápu je, že některé jsou bílo-šedivé, druhé tmavěšedo-černé a Edge lze mezi těmito témátky přepínat. Pokud ve finále bude možnost volit uživatelské rozhraní do denního/nočního režimu (bílá/černá), pak to chápu. Jestliže to možné nebude, pak nechápu, že každá aplikace má vlastní barvu a nejsou sjednocené.

Windows 10

Windows 10

Objevily se i hezké věci například Data Usage a Network usage v nichž krásně vidíte statistiku využití ethernetových dat, nejen celkově ale i po jednotlivých aplikacích. Ve Storu se objevila možnost nakupovat hudbu a filmy, jenže se obávám, že pro náš region to, jako v případě W8.1, nebude. Další poměrně zajímavou aplikací je 3D builder – využijí ho ti, kteří mají 3D tiskárnu. Program jim pomůže s tvorbou vlastních projektů a nabídne i nějaké ty integrované. Windows Mail již nadobro opustil tento operační systém a usídlil se v něm unifikovaný Outlook, který vypadá slibně a stejně jak na PC, tak v mobilu. Nemyslím si však, že do finální verze bude vychytaný.

Windows 10

Windows 10

Můj dojem z operačního systému Windows 10 je veskrze podobný jako z Windows 8.1 a totiž, že je v něm spousta schizofrenie a ústupků pro jednotnou microsoftí platformu. Vypadá o trochu lépe než 8.1, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že byla Vista a pak jen její service packy s různými grafickými opičkami na povrchu. Samozřejmě sám vím, že pod povrchem se ukrývají modernější technologie (např. Hyper-V) než ty z roku 2006, avšak ta pachuť zůstává. Uvidím, jestli si nainstaluju finální RTM na fyzické PC nebo bude odsouzen jako 8.1 dlít na Virtuálním. Třeba MS ještě překvapí, ale po zkušenostech s vývojem a testováním předešlých systémů tomu moc nevěřím.

Sdílejte tento článek

prechod

4369727
Today
This Month
Last Month
All days
61
21190
34840
4369727

Your IP: 3.135.195.249
Server Time: 2024-04-18 04:23:08

Kontaktujte Mne:

e-mail: paul.muaddib.at.tiscali.cz

ICQ: Paul Muad'Dib 

Skype: Skype status

Legacy of Alchera Guild

fotokate

Lorgit

Shoujo-ai

Shadow

SETI@HOME