Recenze na Filmy, Anime, Hudbu, Knihy - Abiotic

Mandriva 2011

Kutim

Vrtám se momentálně v Linuxu a MacOS X :)

Momentálně čtu hodně věcí :)

Poslouchám Wardruna, King Diamond

Koukám na Anime série z podzimní sezóny

Z hrané scény se rozhoupávám k Vikingům

Filmy starý padesátkový fláky snad i Univesal horory :p

Hraju W40K Dawn of War III

C

o

 

k

u

t

i

m

Cover

Po různých peripetiích a odkladech přichází nová verze Mandrivy 2011.0…

Jak jsem již napsal na začátku, tak vydání nebylo vůbec lehké a Mandriva se dostala do většího skluzu oproti konkurenčním distribucím. Mnoho uživatelů proto moc dlouho nečekalo a přešli nejčastěji na nějakou verzi Ubuntu. Osobně u rodičů převládlo Kubuntu a sám jsem koketoval s několika distribucemi, avšak mé hrátky povětšinou narážely na žalostný výkon (doprovázený výpadky) bezdrátové síťovky, díky níž jsem si prostě nevybral. Od mých pokusů uplynul nějaký ten pátek a koukám, že je venku nová Mandriva 2011, nově se změněným cyklem vydávání. Nelenil jsem a stahuji 64bitový ISO obraz, který se smrsknul cca na polovinu své někdejší velikosti. Může za to ořezání všech konkurenčních desktopových rozhraní – Gnome, xfce a jím podobné - na dvd nenaleznete a budou podporovány pouze komunitou – hlavním rozhraním se tak stává KDE.

Instalátor se také dočkal jistých změn a nyní máte možnost dvd spustit jako live nebo rovnou instalovat, přičemž průvodce instalací je zjednodušen natolik, aby jej zvládl každý. Při vlastní instalaci se ukazují výhody Mandrivy a překvapí obláček naznačující, že i do tohoto distra pronikl cloud.

Informace instalatoru

Výhody distra

Cloud přítomen!

Po doinstalování na uživatele vybafne bleděmodrý bootscreen, který se mi osobně nelíbí a po chvíli je nahrazen přihlašovací obrazovkou, na níž vévodí obrovský přihlašovací avatar. Vypadá velmi efektně a čistý design se mi líbí. Při přihlášení se mohu dívat na indikaci načítání provedené v nových ikonkách a opět nechybí obláček :).

Bootscreen

Obrovský avatar

start KDE

A je to tu! Madriva 2011 je nastartována. Plocha je strohá a pokračuje v jednoduché a čisté grafice. První šok přichází po klepnutí nabídky hlavního menu. Standardní panel je nahrazen obrovským celoobrazovkovým menu, který se pravděpodobně inspiroval v Unity. Nicméně vypadá to pěkně až na mušky typu: nepřeložená menu a názvy některých položek do češtiny a názvy vyloženě spouštěcích souborů. Běžný uživatel tak zůstane koukat na anglický název např. Recent Applications, Libre Office Writer nebo na programy KRDC, ponoff. Musím však uznat, že obrovské ikonky, tučný text by určitě mohl mít (po naučení „Otevři tuhle ikonku“), pro starší uživatele, výhodu. Jednoduchost z toho menu naprosto čiší, protože všechny programy jsou přehledně rozděleny do sekcí Internet, Kancelář, Grafika, Zvuk a Video. V každém oddělení uživatel s přehledem najde daný program. A právě výběrem defaultních programů mne Mandriva tentokrát velmi potěšila!

Start nabídka je obrovská

Tučné písmo a velké ikonky pro méně vidící

Vše rozdělené do kategorií

prechod

4379452
Today
This Month
Last Month
All days
877
30915
34840
4379452

Your IP: 3.140.186.241
Server Time: 2024-04-24 08:03:15

Kontaktujte Mne:

e-mail: paul.muaddib.at.tiscali.cz

ICQ: Paul Muad'Dib 

Skype: Skype status

Legacy of Alchera Guild

fotokate

Lorgit

Shoujo-ai

Shadow

SETI@HOME